Як вести щоденник? Поради і лайфхаки

Поради як вести щоденник?

Планувати майбутнє, зберігати спогади, фіксувати ідеї: класичний паперовий щоденник здатний на більше. Як розкрити потенціал паперового планера на максимум? Ділимося корисними порадами.

Який щоденник вибрати

Вибір — одне з найважливіших і найприємніших завдань. Проведіть оглядини, на яких познайомтеся не тільки із зовнішністю, але і з внутрішнім світом планера. Це не просто зошит, а річ, яка повинна затриматися з вами надовго. Тому проведіть співбесіду на посаду вашого майбутнього щоденника з усією суворістю: оцініть якість паперу, розмітку сторінок, колір і текстуру обкладинки та габарити (особливо якщо плануєте носити його в сумочці). Зручний щоденник — запорука успіху. До речі, якщо ви побачили BRUNNEN щоденники, не проходьте повз. Можливо, саме серед них ховається ваш герой. На відміну від звичайних блокнотів, вони виглядають солідно і спеціально «заточені» під цілі персонального щоденника.

Як працювати з щоденником

Стратегію ведення щоденника краще продумати відразу, ще до того, як Ви красивим почерком виведете першу літеру. Для цього потрібно визначитися з тим, що писати в щоденнику: думки і роздуми, творчі плани або робочі завдання. Поєднання усіх задач в одному планері може вдало структурувати ваш день, а може — навпаки: перетворити ваші записи в кашу. Якщо відчуваєте, що другий варіант подій для вас неминучий — краще завести відразу декілька записників — для роботи і для душі. Ніякого криміналу в цій «полігамії» немає, всюди буде чіткість і порядок. Наприклад: датований щоденник BRUNNEN стандарт в класичній обкладинці – в офіс і Агенда в яскравому оформленні – для душі.

Планування справ в щоденнику може піти двома шляхами:

1) Більше сплануєш — більше виконаєш. 

Цей підхід корисний при плануванні робочих завдань або важливих домашніх справ. Ми будемо прагнути виконати якомога більше, продуктивніше розпорядимося часом і зробимо більше, ніж очікували.

  • Плюси: продуктивність підвищується.
  • Мінуси: постійна гонка підвищує нервозність.

2) Записуємо тільки найважливіші завдання.

Що писати в щоденнику, дотримуючись цієї стратегії? Будуємо короткий чек-лист ключових справ. Залишаємо клітинки для проставлення «пташок» по їх завершенні. І в кінці дня тішимо свою самооцінку струнким списком виконаних завдань.

  • Плюси: чіткість, розставляння пріоритетів, важливі завдання завжди будуть в увазі.
  • Мінуси: так ми можемо свідомо занижувати свою продуктивність.

Не відмовляйте собі в натхненні

Ключове в структурі щоденника — впорядкованість і чіткість. Завжди легше знайти потрібну інформацію, якщо вона візуально підсвічена і максимально лаконічна.

Для творчих натур буде корисно підібрати набір з різнокольорових ручок улюбленої колірної гами, картинки і стікери, декоративний скотч. Так ваш щоденник буде «живим» і зрозумілим. 

Для мінімалістів і поціновувачів порядку ідеальним буде суворе оформлення і акуратні монохромні чек-листи, як в методі Bullet Journal. Цей підхід дозволяє домогтися максимальної чіткості, аж до складання змістів для кожного завдання, нумерацію сторінок і стриманий дизайн. Якщо цей стиль для вас — ознайомтеся детально з bullet journal і наведіть в своїх записах ідеальний порядок.  Тоді питання «як користуватися щоденником» відпаде сам собою. Для цієї техніки ідеально підійде BRUNNEN Компаньон з лінуванням в крапку.

Як не закинути щоденник

Зберегти регулярність ведення планера буде набагато простіше, якщо ви заздалегідь визначили стратегію і тематику його заповнення. Але завжди пам'ятайте: щоденник —не ваш володар, а ваш інструмент самореалізації та тайм-менеджменту. І підпорядковується він тільки вашим правилам. Пропустили день? Не біда. Усім потрібен відпочинок і вихідні. Почніть відразу, як тільки з'явиться можливість. І не картайте себе за це. Найцінніші перлини — неправильної форми.

Розбивайте великі цілі на підзадачі — так буде простіше візуалізувати шлях до нових вершин, розрахувати сили і буде за що хвалити себе при безлічі проставлених галочок замість однієї.

Чим корисно вести щоденник

  • Організованість і планування — кращі друзі успішного тайм-менеджменту. Коли ми упорядковуємо свої думки і викладаємо їх на папері — вони упорядковуються і у нас в голові.
  • Розставлення пріоритетів дозволить правильно обмежити час для важливих і другорядних завдань.
  • Психотерапія і релакс. Завжди важливо «виговоритися». І навіть якщо наш співрозмовник мовчазний, в цьому є і плюси: він нікому не розкаже наші секрети, не буде перебивати і відсторонено позіхати при «вислуховуванні» наших проблем.
  • Натхнення і мотивація. Ми самі себе заряджаємо позитивом, коли плануємо нові звершення.

Реалізуйте свої мрії спочатку на папері — а потім і в житті. Не бійтеся пропускати дні і навіть якщо Ви влаштували собі тижневу відпустку — щоденник не буде закочувати вам сцен. Ще одна важлива деталь — на якісному папері приємніше писати. Щоденники BRUNNEN — приклад еталонної європейської якості. Від їх використання ви отримаєте не тільки користь, але і задоволення.
 

Також може бути цікаво

Смартфони, ноутбуки, планшети — гаджети з нами цілий рік 24/7. Ми з ними засинаємо і прокидаємося, плануємо в них зустрічі і шукаємо в інтернеті, як цікаво провести вихідні.

Брендований щоденник - найактуальніший подарунок для клієнтів, партнерів або колег. Вони підвищують популярність компанії і зміцнюють її позитивний імідж.

У колекції німецьких щоденників BRUNNEN  в 2018 році з'явилася нова лімітована серія в колаборації з брендом Prima Maria.